
Zondag 14 oktober organiseerden Gastheerschap & Cultuur en Sieraden van Utrecht een gezamenlijke wandeling. Gastheerschap & Cultuur vertegenwoordigt een grote groep enthousiaste mensen die wonen of werken in het Museumkwartier Utrecht. Elke tweede zondag van de maand bezoekt Gastheerschap & Cultuur een of meer interessante locaties. Op 14 oktober waren dat zes plekken waar nu of in het verleden Utrechtse goud- en zilversmeden actief waren. De circa 100 deelnemers kregen een gecombineerd aanbod van een lezing en een wandeling langs zes plaatsen waar Utrechtse edelsmeden iets vertelden over hun ambacht en over de locatie waar zij stonden. Als vliegende keep liep Karin Wichers tussen de locatie op en neer om daar waar dat nodig was bij te springen.
Op de Gaardbrug wees Stefanie de Vries de deelnemers op het pand Oudegracht 187, waar Anthonie Begeer in 1882 zijn Koninklijke Utrechtsche Fabriek voor Zilverwerken vestigde en dat hij in de daaropvolgende decennia zijn bedrijf uitbreidde tot aan de Springweg. Nadat in 1919 de firma C.J. Begeer fuseert met J.M. van Kempen in Voorschoten en het Rotterdamse juweliershuis Jac. Vos, bleef alleen de ‘medaillefabriek’ in Utrecht. Op de plaats waar ooit de werkplaatsen stonden staat nu onder andere de Springweg parkeergarage.

Op het Oudkerkhof vertelde Kevin Timmerman (de edelsmid met de bril) smakelijk over Begeer links en Begeer rechts (gerekend vanaf de Stadhuisbrug). Kevin deed een boekje open over de vete tussen de elkaar beconcurreerde (half)broeders Carel en Cornelis. Zijn verhaal begon over de in 1919 door Rietveld ontworpen winkelpui van Cornelis Begeer op nummer 27, over de opening van een winkel door Carel J.A. Begeer op nummer 31 en de opvolgende verhuizing van die winkel naar nummer 28 met zijn winkelpui in art-decostijl met de aanduiding Hofjuwelier, recht tegenover de winkel van Cornelis. De verwarring was groot: twee juwelierswinkels tegenover elkaar met als eigenaar een Begeer (beiden met een initiaal C). Beide juweliers benadrukten hun klanten om post nadrukkelijk met het huisnummer te adresseren.
Voor de deelnemers opende Peter van Bruggen zijn winkel op Ganzenmarkt 30. Zij konden binnen een kijkje nemen in wat sommigen het mooiste monumentale huis van Utrecht noemen. Ondertussen vertelde Peter de aanwezigen een en ander over zijn werk als goudsmid en diamantzetter, over de collectie die hij voert en over zijn bedrijfsfilosofie.

Robean Visschers wachtte de wandelaars op op de Jansbrug. Daar kon hij het verschil tonen tussen de productiewijzen vóór en ná de industriële revolutie. Op Oudegracht 124 stond een voormalige winkel/woning waar vijf generaties zilversmeden woonden en werkten. Aan de andere kant van de gracht op nummer 113 had de zilverfabrikant Johannes Mattheus van Kempen vanaf 1851 een fabriek met een stoommachine had en waarvan de 20 meter hoge schoorsteen nog steeds is te zien. Met de kracht van de stoommachine kon Van Kempen bestek en voorwerpen stempelen en stansen, wat hem een grote besparing op de arbeidskosten opleverde. Toen Van Kemopen een tweede, zwaardere stoommachine wilde plaatsen kreeg hij geen toestemming van de gemeente (een privéschooltje was gevestigd in het naastgelegen pand) en vertrok hij in 1858 met zijn bedrijf (inclusief 50 man personeel) naar Voorschoten.

Speciaal voor deze gelegenheid had goudsmid Anne Boerema deze zondagmiddag haar winkel Temporary Together opengesteld (het bordje op de deur maakte melding van een besloten bijeenkomst). In haar recent geopende winkel vertelde Anne de aanwezige deelnemers van Gastheerschap & Cultuur over het gebruik van 3D-printtechniek als hulpmiddel bij het ontwerpen van sieraden en liet haar aandachtige publiek daar enkele voorbeelden van zien.

Bij het tegeltableau van een goudsmidswerkplaats in de Zadelstraat stond Mei-ling Hagens. Haar verhaal spitste zich toe op de winkelpui van de winkel waar ooit de juwelierswinkel A.J. Cral was gevestigd. Zij wees de deelnemers op de kapitelen langs de etalageruiten, die allen eindigen in een kapiteel, verwijzend naar de verschillende klantengroepen van een (katholieke) zilversmid. Door de ramen konden de deelnemers in de huidige tassenwinkel de originele vitrines zien staan die Cral bijna honderd jaar geleden liet maken voor zijn winkel. Daarna liet Mei-ling de deelnemers het hoekpand Choorstraat 33 zien, waar zij nog even de aandacht gevestigd op de tegeltjes met de tekst GOUD ZILVER JUWEELEN boven het raam van de voormalige winkel van de goudsmid Wouters.

Vanwege de kans op regenachtig weer in oktober (het was deze zondag 25 ̊ C …) had de organisatie gekozen om ook een onderdeel binnenshuis in het programma op te nemen. In buurtcentrum In de 3 Krone gaf Janjaap Luijt een korte lezing over de geschiedenis van de Utrechtse goud- en zilversmidsnijverheid onderdeel. In zevenmijlslaarzen rende hij vanaf een middeleeuwse Utrechtse reliekhouder, via de kwabstijl van de gebroeders Van Vianen en het goudsmidsgilde naar de industriële revolutie naar de hedendaags edelsmeden die vaak zelfstandig achter de werkbank handgemaakte sieraden maken.
De afsluitende borrel van deze zeer geslaagde zondagmiddag werd bezocht door circa 60 personen.