Berichten

Om het artistieke werk van Utrechtse goud- en zilversmeden aan een breed publiek te tonen, organiseert Sieraden van Utrecht laagdrempelige exposities en bijeenkomsten. Daarbij werkt zij samen met galeries, de kunstuitleen en musea. Daarnaast promoot zij activiteiten van edelsmeden in Utrecht. Om als eerste op de hoogte te zijn, kunt u zich geheel vrijblijvend aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.


Exposities

 • Schatten in de Botanische Tuinen
  In mei 2018 toont het collectief in de Botanische Tuinen Utrecht sieraden die zijn geïnspireerd op het thema 'Botanic Guardians'
 • Afsluiting Westdijkjaar
  Op 31 oktober is het Westerdijkjaar officieel afgesloten met een bijeenkomst in het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute. Onder auspiciën van Sieraden van Utrecht werd bij die gelegenheid een selectie sieraden getoond, geïnspireerd op deze eerste vrouwelijke hoogleraar en haar werk.
 • Sieraden in de Kunstuitleen 2017
  Voor het najaar 2017 was een expositie gepland van Utrechtse edelsmeden in de Kunstuitleen. In de ochtend van 14 juni 2017 werd de Kunstuitleen echter getroffen door brand in een opslagruimte, waardoor het project Sieraden in de Kunstuitleen een jaar moet worden uitgesteld.
 • New Smiths Under the Dome
  Tijdens de National Zilverdag 2017 toonden vier beginnende Utrechtse goud- en zilversmeden hun werk in een paviljoen van Stichting Sieraden van Utrecht.
 • Nacht van het Zilver
  Sieraden van Utrecht nam met een expositie in de voormalige Raadszaal van het Stadhuis van Schoonhoven deel aan de Nacht van het Zilver 2016.

Bijeenkomsten

 • Wandeling langs Utrechtse Edelsmidshistorie
  Zondag 16 september organiseert Sieraden van Utrecht opnieuw een stadswandeling langs een aantal historische plaatsen uit de Utrechtse goud- en zilvernijverheid. Goudsmid Robean Visschers en historicus Janjaap Luijt zullen aan de hand van nog zichtbare elementen in het straatbeeld een geschiedenis van de Utrechtse goud- en zilversmeden vertellen.
 • Wandeling langs Utrechtse Edelsmidshistorie
  Zondag 19 augustus organiseert Sieraden van Utrecht opnieuw een stadswandeling langs een aantal historische plaatsen uit de Utrechtse goud- en zilvernijverheid. Deze wandeling heeft het maximale aantal deelnemers bereikt.
 • Excursie naar Kwab in het Rijksmuseum
  Zondag 29 juli 2018 organiseert Sieraden van Utrecht een excursie naar de tentoonstelling "KWAB - Design in de eeuw van Rembrandt" in het Rijksmuseum.
 • Excursie Museum Volkenkunde
  Sieraden van Utrecht organiseert voor de donateurs en lezers van de nieuwsbrief een excursie naar de tentoonstelling SIERADEN – makers & dragers in Museum Volkenkunde in Leiden.
 • Wandeling voor donateurs
  Speciaal voor de donateurs van Sieraden van Utrecht gidsten Robean Visschers (goudsmid) en Janjaap Luijt (auteur van de gids) zondag 13 augustus een groep van zes deelnemers langs nog zichtbare elementen van geschiedenis van de Utrechtse goud- en zilversmeden in Utrecht.

Van anderen

 • Leerlingen Expositie 2017
  Zondag 12 november vindt weer de jaarlijkse leerlingenexpositie van Edelsmederij Hans van der Leen plaats.
 • Amalgame
  Deze zomer had de Utrechtse goudsmid Kevin Timmerman gedurende vijf weken een solo-tentoonstelling in de Cultuurcantine in Fort Maarsseveen.
 • Schatten in de Oude Hortus IV
  'Leef! Werken en Feesten' inspireert Utrechtse edelsmeden
  Gedurende drie weken toonde het collectief Utrechtse Schatten in de Oude Hortus van Utrecht sieraden die zijn geïnspireerd op het werk en leven van Johanna Westerdijk in de Oude Hortus in Utrecht.