Nieuwsbrief maart / april 2018

Beste lezer,

Na een koude periode lijkt de lente eindelijk door te breken. Een nieuw lente is ook het begin van verschillende activiteiten met veel mooie sieraden. Voor de donateurs organiseren we in april een excursie naar de expositie "SIERADEN - makers & dragers" in Museum Volkenkunde, de Utrechtse Schatten werken hard aan de tentoonstelling Schatten in de Botanische Tuinen in mei en voor de zomermaanden zijn we alvast aan het warmlopen voor een aantal wandelingen langs Utrechtse locaties waar in het verleden goud- en zilversmeden werkzaam waren. In de zomermaanden staat ook nog een excursie naar het Rijksmuseum Amsterdam op het programma waar de werken van de Utrechtse zilversmeden Van Vianen dan volop in de schijnwerpers staan. Van deze activiteiten vindt u in deze nieuwsbrief relevante informatie.

Met vriendelijke groet,
Karin Wichers, Maja Houtman, Robean Visschers, Janjaap Luijt.

---

Excursie "SIERADEN -makers & dragers"

Momenteel is in Museum Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling "SIERADEN - makers & dragers" te zien. Graag wil Stichting Sieraden van Utrecht de donateurs en lezers van de nieuwsbrief uitnodigen voor een excursie naar deze tentoonstelling op zondag 29 april 2018. We beginnen om 12:15 uur in de hal van het museum. Wie met de trein reist vanaf Utrecht en samen met anderen wil reizen, neemt de trein die vertrekt om 11:25 uur. De kosten bedragen uw reiskosten en de toegang tot het museum (Museumjaarkaart geldig). Aanmelden kan via  info@sieradenvanutrecht.nl.

---

Schatten in de Botanische Tuinen

De tentoonstelling Schatten in de Botanische Tuinen begint steeds meer vorm te krijgen; de pronksieraden zijn af, de foto's gemaakt. Dit jaar zijn de sieraden geïnspireerd van de achttien deelnemers gebaseerd op het thema ‘Botanic Guardians’. De expositie zal plaatsvinden van donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) tot en met zondag 27 mei in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht op de Uithof. Evenals vorig jaar zal er een catalogus van de sieraden verschijnen. Donateurs ontvangen te zijner tijd een uitnodiging voor de opening.
Voor een voorproefje en een kijkje achter de schermen bezoekt u de website van de  Utrechtse Schatten.

---

KWAB: Dutch Design in de eeuw van Rembrandt

Gedurende de zomermaanden besteedt het Rijksmuseum Amsterdam uitgebreid aandacht aan de kwabstijl: de belangrijkste en meest sensationele bijdrage die Nederland heeft geleverd aan de ontwikkeling van de interieurkunst in Europa. Het was de uit Utrecht afkomstige zilversmid Paulus van Vianen die met deze stijl begon en zijn broer Adam die de meest uitgesproken kan in kwab-stijl vervaardigde. Zij genoten in hun tijd een ongekende status en zetten de trend in Engeland, Duitsland en Frankrijk. De stichting is van plan in juli of augustus een excursie te organiseren naar deze tentoonstelling.

---

Evenementenagenda

Activiteiten van de stichting en van Utrechtse goud- en zilversmeden, zoals op beurzen of atelierroutes zijn terug te vinden op de website van de stichting in de evenementenagenda. Utrechtse edelsmeden die een activiteit willen melden, nemen contact op via het aanmeldingsformulier.

---

Meer op Facebook

Hoewel de stichting veel van haar activiteiten op de website plaatst, is er nog meer te vinden op de Facebook pagina van Sieraden van Utrecht. Hier bestaat ook de mogelijkheid om te reageren. Doet u ons een plezier en bezoek en deel de website van Sieraden van Utrecht.

---